BAKHOOR - Seznamte se s arabským kouzlem

Bakhoor (čti bachor 🤭) jsou vykuřovadla arabského původu, ale setkáme se s jejich variacemi i v Africe. Tradičně se namáčí dřevěné třísky (zejména agarwood neboli oud - nejdražší dřeva světa) v parfémech a poté se vaří ve směsi cukru spolu s pryskyřicemi, pižmem, ambrou, santalovým dřevem, květovými oleji, růžovou vodou a dalšími ingrediencemi. Na závěr se vůně zafixuje syntetickými vonnými oleji, které do dřeva nasáknou, a tím ji zakonzervují.

 

BAKHOOR ~ Seznamte se s arabským kouzlem 

 

Bakhoor naleznete v několika variantách, buď jako kousky dřeva nebo třeba ve tvaru kuliček, v tuhé, ale i lepkavé formě. Po uvaření a vychlazení se uchovává ve skleněné nádobě, v suchu a temnu. Může se použít hned, pokud se ale nechá uležet, jednotlivé vůně se spojí, rozvinou a vytvoří jedinečnou synergii.

 

Náš Bakhoor je však vyroben pouze z přírodních ingrediencí.

 

Kdo z Vás si někdy na arabském trhu bakhoor koupil, ví, jak moc silný je a jak dlouho se v místnosti drží. Pro české nosy to může být až příliš. A když si k tomu uvědomíme, kolik chemie se při pálení dostává do domácího prostředí, mnozí ztratí zájem doma bakhoorem vykuřovat.

 

Ale protože bakhoor má mnoho co nabídnout, upravili jsme tradiční recepturu tak, aby byl 100% přírodního původu:

 

NAMÁČÍM DŘEVA, ŠIŠKY NEBO PLODY VE SMĚSI ALKOHOLU, OVOCE A PŘÍRODNÍCH ESENCIÁLNÍCH OLEJŮ, NEŽ JE VAŘÍM S JINÝMI BYLINAMI, KOŘENÍM, CUKREM A TŘEBA I ČESKÝM MEDEM. 

 

Bakhoor 

 

Oproti agresivním vůním Dálného Východu přicházím spíše s recepty, ve kterých využívám české ingredience, které jsou nám blízké a pojí se s naší tradicí. Rostliny, dřeviny i ovoce sbíráme nejčastěji v přírodě v Beskydech a na Vsetínské vrchovině.

 

Bakhoor se klasicky pálí na uhlíku nebo ve speciálních kadidelnicích na bakhoor, které mohou být z různého materiálu a dokonce i elektrické.

 

Ve zkratce - Co je pro náš bakhoor typické?

 

  • vydává hustý voňavý dým
  • záleží na druhu, ale většina má sladké tóny, některé vám přinesou vůni lesa, jiné jsou exotičtějšího rázu
  • obsahuje vzácné pryskyřice, ale i ty z českých stromů (šetrně sbírané, stromy nenařezáváme!)
  • je vyráběn se záměrem s ohledem na sílu použitých bylin a dřevin
  • používá se k provonění i čištění vnitřních a vnějších prostor
  • je ideální pro venkovní ceremonie a rituály

 

Doufám, že Vám přišel článek užitečný! Podívejte se i na stránky o KYPHI nebo PRESSED INCENSE, ať Vám nic neunikne 🙂  

 

Zpět do obchodu