Co je Kyphi a jak ho používat?

Rituální vykuřovadla kyphi (čti kyfi) jsou nedílnou součástí egyptské kultury a jejich záznamy sahají více než 2 300 let zpátky. Staří Egypťané byli a jsou dodnes známí jako mistři parfémů, přírodní kosmetiky a užívání přírodních ingrediencí na léčení a třeba i balzámování. Ne však každý už ví o egyptském umění vykuřování.

 

 

 

Trocha historie...

Slovo kyphi je latinskou verzí řeckého přepisu staroegyptského slova kapet, které znamenalo “jakoukoli látku, která se používá k vykuřování”. Než skončila vláda faraonů, toto slovo se používalo pro určitý druh vykuřovadla. Speciální úprava receptu však sloužila také jako medicína a osvěžovač dechu.Dodnes přežily čtyři recepty a dva z nich můžete stále naleznout vytesány v “laboratořích” v Edfu a Philae v Egyptě. Nicméně dochované recepty jsou na setiny gramu přesné a obsahují tyto hlavní ingredience:

 

Rozinky, víno, med, kadidlo, myrha, masti, pryskyřice z borovice, puškvorec, citronová tráva, máta, jalovec, jádra borovice, piniová semínka, rooibos, skořice, cypřiš, peker (zřejmě druh platanu, nicméně dnes se nahrazuje hennou).

 

Kyphi složení

 

Část ingrediencí se mlela na prach, namáčela ve víně, vařila v medu… (Celý recept najdete v knize Sacred Luxuries od Lise Manniche). Výsledná směs po několika dnech příprav a hodin vaření měla velmi lepkavou konzistenci, ze které se válely malé kuličky ne větší než špička malíčku. Poté kyphi potřebovalo alespoň tři měsíce, aby vyschlo a uzrálo

 

“SLADKÁ VŮNĚ KYPHI BYLA TERAPEUTICKY UKLIDŇUJÍCÍ A SVŮDNĚ NAVOZOVALA SPÁNEK, TAKŽE SE TĚLO MOHLO BEZ INTOXIKACE UVOLNIT A NECHAT SVAZUJÍCÍ STAROSTI ODPLOUT PRYČ. JEHO VŮNĚ PROČIŠŤOVALA A VYLEPŠOVALA SCHOPNOST PŘEDSTAVIVOSTI A SNĚNÍ.“

 

Kyphi se ve velkém množství používalo v chrámech, kde byly také nejspíše vyráběny. Hovoří se o tom, že se kyphi díky své posvátnosti připravovalo po západu slunce za doprovodu modliteb a písní oslavujících egyptské božstvo, kterému bylo kyphi určeno jako obětina. 

 

Podle egyptské mytologie výroba kyphi metaforicky odráží posvátný proces z mrtvých vstání. Legenda vypráví, že byl Osiris svým bratrem Sethem rozčtvrcen na několik kousků, jež rozházel po celém Egyptě. Isis je všechny sesbírala (až na jeho genitálie, které snědla ryba) a všechny části těla spojila, aby mohl povstat z mrtvých. Proto je kyphi provázeno SKARABEM, který je považován za symbol smrti a zmrtvýchvstání. Před sebou si místo kuličky trusu válí slunce na znamení nového dne i začátku.

 

 

 

Tento postup se snažíme dodržet i my. Přestože recepty měníme podle záměru, se kterým je vyráběno, bereme také v potaz i českou flóru, kterou hojně využíváme napříč všemi našemi vykuřovadly. Také jsme si s recepty vyhráli tak, aby se daly nakonec vytvarovat a měly hezkou formu, což je ve světě poměrně rarita. Pokud se jedná o recepty z bylin, které najdeme v Česku běžně v přírodě, je téměř jistá šance, že jsme je sbírali ručně převážně v Beskydech a na Vsetínské vrchovině. 

A protože jsme Smoky Cacao, až na výjimky naše kyphi obsahuje posvátnou medicínu kakaa.

 

2

 

STEJNĚ JAKO U NĚKTERÉHO VÍNA A SÝRŮ PLATÍ, ŽE ČÍM JE KYPHI STARŠÍ, TÍM JE KVALITNĚJŠÍ A VOŇAVĚJŠÍ.

Nemusíte se tedy bát, že by se Vám brzy zkazilo. Pokud kyphi uchováte dobře uzavřené na chladném místě, vydrží Vám roky.

 

Jak kyphi pálit doma?

Díky komplexním receptům se vůně kyphi uvolňuje postupně, je tedy vhodně jeho POMALÉ PROHŘÍVÁNÍ místo pálení na uhlíku. Doporučujeme využití speciálního stojanu, aromalampy , slídy na uhlíku nebo indukčního vařiče. 

 

 

POSTUP:

Odloupněte z kyphi kuličku velikosti hrášku a zploštěte ji prsty.  Položte ji na kousek alobalu a pak na Vámi vybraný zdroj tepla:

 

STOJÁNEK NA KYPHI (v nabídce TADY)

Lžička  na stojánku je posuvná do několika úrovní a můžete ji podle intenzity plamene pokládat výše nebo níže, a tím korigovat rychlost pálení kyphi.

 

AROMALAMPA

Pokud stojánek nemáte, využijte aromalampu a přizpůsobte výšku plamene tak, aby dostatečně prohřívala podnos, na který budete kyphi pokládat.

 

SLÍDA (MICA) NA UHLÍKU

Rozehřejte uhlík, nechtě jej zšednout, položte na něj slídu a kousek zploštělého kyphi.

 

INDUKČNÍ VAŘIČ

Kyphi jde rozehřívat i na indukčním vařiči. Pokud máte přenosný, nebo kuchyň spojenou s obývací místností, můžete použít i tuto naprosto jednoduchou variantu.

Nastavte indukci na nízkou hodnotu (1 nebo 2), položte kyphi na kousek alobalu a nechtě prohřát. Jakmile se začne vůně uvolňovat a kyphi mírně kouřit, vypněte vařič. Opakujte několikrát dle potřeby, nezapomeňte pak kyphi otočit, aby se mohlo prohřívat i z druhé strany.

 

 

Přestože je to zvykem, !!! NEDOPORUČUJEME !!! pálit kyphi na uhlíku, neboť ten cennou směs během malé chvilky spálí.

Cílem je kyphi prohřívat, aby se všechny vrstvy vůní mohly postupně uvolňovat, rozvíjet a vydržely v místnosti hodiny.

 

 

 

Jak se v kostce vyrábí kyphi ve Smoky Cacao? 

  • příprava jedné várky kyphi nám trvá 2~3 týdny
  • poté následují 3 měsíce zrání
  • každé kyphi se skládá nejméně ze 12 surovin, ve většině případech je jich okolo 20
  • všechny naše kyphi až na výjimky obsahují vzácné pryskyřice
  • Dodržujeme postup příprav jako tomu bylo ve Starověkém Egyptě (výroba probíhá po západu slunce za doprovodu manter nebo Solfeggio frekvencí)
  • všechny jsou svým složením a záměrem vyráběny s jasným cílem (např. vyrovnání se se ztrátou, podpora vnitřní ženy, noční meditace,…)
  • některé kyphi byly vyráběny ve speciální dny (letní slunovrat, Lví brána,…)

 

Kdy si zvolit Kyphi?

  • Chcete provonět vnitřní prostory
  • Rádi byste doprovodili svůj rituál nebo ceremonii něčím speciálním
  • Máte rádi sladkou podmanivou vůni, která se postupně rozkládá a mění
  • Nepřejete si v prostoru kouř

 

PŘIPOMÍNÁM - KAŽDÁ VÁRKA KYPHI JE UNIKÁTNÍ A NEMUSÍ SE UŽ OPAKOVAT.

 

Každá přírodnina má svou jedinečnou esenci, jejíž síla a intenzita závisí na počasí. Proto se vykuřovadla s každým sběrem budou velmi pravděpodobně lišit, byť jen minimálně. K dosažení stejného výsledku je zapotřebí syntetických vůní, které my ve Smoky Cacao nepoužíváme. Proto je námi každá vyrobená dávka originál a už nemusí být nikdy stejná, i přes dodržení stejného receptu. Mějte to prosím na paměti, pokud si najdete tu svou oblíbenou. 🙏🏻 

 

Doufáme, že se Vám článek líbil a byl užitečný! Napište nám, pokud byste měli nějaký dotaz, anebo rovnou klikněte na další článek o BAKHOORU nebo PRESSED INCENSE 🙂👋🏻

Zpět do obchodu